Wijzigingen ISDE-subsidie in 2025: wat betekenen ze voor jou als isolatieprofessional?

De ISDE-subsidie is al jaren een belangrijke stimulans voor huiseigenaren om te investeren in duurzame maatregelen, waaronder isolatie. Voor isolatieverwerkers en professionals brengt 2025 nieuwe kansen én uitdagingen met zich mee door de aangekondigde wijzigingen in deze regeling. Wat veranderen de regels concreet voor jouw werk en klanten? En hoe kun je jouw diensten optimaal afstemmen op de gewijzigde subsidie voor isolatie? In dit artikel lees je de belangrijkste aanpassingen.

Hoger subsidiebedrag voor isolatie

Vanaf 2025 worden de subsidiebedragen voor isolatiemaatregelen zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie en gevelisolatie verhoogd. De verhoging bedraagt €1,25 per vierkante meter. Deze wijziging in de hoogte van de subsidie voor isolatie is een reactie op de stijgende kosten die woningeigenaren maken om te voldoen aan de nieuwe norm voor natuurvriendelijk isoleren, die sinds mei 2024 geïntroduceerd is.
Deze wijziging biedt niet alleen voordelen voor klanten, maar ook kansen voor jouw bedrijf. Een hogere hoogte van de subsidie voor isolatie maakt het aantrekkelijker voor huiseigenaren om te investeren in duurzame oplossingen, wat kan leiden tot een groeiende vraag naar isolatiediensten. Het is belangrijk om klanten goed te informeren over de mogelijkheden en hen te begeleiden bij het aanvragen van de ISDE-subsidie.

Verhoging oppervlakte bij combineren isolatiemaatregelen

Vanaf 2025 worden de regels voor het combineren van isolatiemaatregelen binnen de ISDE-subsidie aantrekkelijker voor jouw klanten.
Het blijft mogelijk om dakisolatie te combineren met zolderisolatie of vlieringvloerisolatie, mits deze isolatiemaatregelen binnen de bestaande thermische schil van de woning worden uitgevoerd. Een belangrijke voorwaarde is dat deze isolatiesoorten niet boven elkaar mogen worden aangebracht, maar wel in verschillende ruimtes. Vanaf 2025 wordt de maximale oppervlakte die voor subsidie in aanmerking komt verhoogd naar 200 m².
Een soortgelijke aanpassing geldt voor de combinatie van vloerisolatie en bodemisolatie. Ook hier mogen deze maatregelen niet boven elkaar worden toegepast, maar wel in verschillende delen van de woning. De maximale oppervlakte waarvoor woningeigenaren subsidie kunnen ontvangen, wordt in dit geval verhoogd naar 130 m².

Subsidieaanvraag voor particulieren verhuurders in één regeling.

De Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) biedt vanaf 2025 nieuwe mogelijkheden voor particuliere verhuurders. Naast de bestaande optie om subsidie aan te vragen voor isolatiemaatregelen, wordt het straks ook mogelijk om subsidie te ontvangen voor de installatie van warmtepompen en zonneboilers.
Voor isolatieprofessionals betekent deze uitbreiding dat particuliere verhuurders eenvoudiger een complete aanvraag kunnen indienen bij één regeling. Dit maakt het aantrekkelijker voor deze doelgroep om te investeren in een combinatie van verduurzamingsmaatregelen, waaronder isolatie en energiezuinige installaties.

Meer weten over de ISDE-subsidie en hoe het jou als PIF verwerker helpt? Lees hier meer.  

 

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)